Fændrikhus
Vi forpagter Fændrikhus i Gribskov - Søvejen 8, 3230 Græsted.
Her kan vi tilbyde afholdelse af en masse forskellige typer arrangementer f. eks. skovture, bryllupper, familiefester, firmaarrangementer m.v.
I åbningstiden sælger og serverer vi bl.a.: Kage, sandwich samt grillpølser, is, kaffe/te, øl, vand og vin.
Hvis du/I ønsker at besøge os uden for normal åbningstid - så ring og læg en besked på vores telefonsvarer, eller send en mail.
Vi åbner meget gerne, hvis der er ønske om et arrangement.
Se Fødevarestyrelsens kontrolrapport for Fændrikhus
-
-
Fændrikhus har fået sit navn efter en stor flot sortbrun hingst, som hed Fændrik. Den havde sin storhedstid på Chr. d 4’s tid. Han levede jo fra 1577 til 1648 – og han havde sat avlen af de flotte Frederiksborgheste i system, så de blev avlet efter farve. Så Fændriks job var at bedække så mange sortbrune hopper som muligt! Faktisk har der været hestestutteri i området i ca 100 år hvor man havde opdelt op til 7 stutterivange, afhængig af hestenes farver. Fændriksvang var en af dem, hvor de sortbrune hopper gik, og hvor der var vangemænd, der sørgede for, at f.eks. de røde heste ikke løb ind til hvide, så der blev mikset i fejlfarver. Lyserøde heste var ikke sagen dengang! Der var på et tidspunkt ca. 700 Frederiksborgheste, der gik på disse smukke arealer, og de blev anvendt at kongehuse og adelen overalt i Europa. Der var en enorm prestige i at kunne køre med et forspand på 8 fuldstændig ensfarvede heste foran sin karet. Det svarede til at køre i den allerdyreste Rolls Royce. Så det var en god eksportartikel for Danmark, men de blev også givet som prestigefyldte gaver til andre konger. Bl.a. havde solkongen i Frankrig 32 frederiksborgheste i 4 forskellige farver. Vangemændene havde hvert sit hus, og i Fændriksvang kom huset selvfølgelig til at hedde Fændrikhus.
Husene vi har her i dag er dog bygget i år 1900, og har indtil for få år siden huset skovfogeder og skovløbere tilknyttet Gribskov Skovdistrikt. Men det ligger som det eneste af alle vangestederne på det præcis samme sted som det første Fændrikhus.